понеделник, 1 февруари 2016 г.

Семинари с ученици от различни възрасти провеждат доброволците от клуб „Млад еколог“ по проект „Здраве от извора“

Доброволците от клуб „Млад еколог“ към Читалище „Умение-2003“-Ямбол вкараха темите за опазване на водата и енергийната ефективност в Часа на класния ръководител. Първият семинар по проект „Здраве от извора“ се проведе на 27 януари в Професионална гимназия по подемна и строителна техника „Н.Й.Вапцаров“ - Ямбол  и в него се включиха ученици от 9, 10, 11 и 12 клас. На 28 януари младите еколози на читалището проведоха занятие и с учениците от 4а клас в НУ „Проф. Нойков“ – Ямбол.
Кое е общото между пълзящия охлюв, летящия реактивен самолет и ябълката, която пада от дървото? Възможно ли е водата да създаде добре заплатени работни места? Колко време се разлагат огризката от ябълка, вестникът и алуминиевият кен в морето? Как прегръдката на дърво лекува болести? Защо учените вече са изобретили компютър, зарядно устройство, принтер, които работят изцяло с вода? Това са само част от въпросите, на които учениците успяха да намерят отговорите чрез дискусия и презентациите на младите еколози на Читалище „Умение-2003“.
Проект „Здраве от извора“ се се реализира от Читалище „Умение-2003“ – Ямбол по програма „Съгради промяна“ на фондация „ЕкоОбщност“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“. Подобни семинари през следващите месеци ще се проведат и в училища от общините Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово. Тяхната цел е да се провокира интереса на децата и младите хора към опазването на водите и да се създаде устойчива мрежа от младежки групи с интереси в сферата на екологията от 5-те общини на област Ямбол.

Настоящата публикация се издава по програма „Съгради промяна“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, предоставена чрез фондация „ЕкоОбщност”. Изразените тук становища са на Читалище „Умение-2003“ - Ямбол и не отразяват непременно мнението на подкрепящите организации.


Няма коментари:

Публикуване на коментар